Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Matrix: Dopunjavanje

Ako stavite ruku na Bibliju nakon odgledanog nastavka filma »Matrix«, o kojem pričamo, ništa Vam drugo neće pasti na pamet. I složiti ćete se s ovim. Još jedna genijalna ideja se razvodnjava do u beskraj, te imamo nastavak dva, a uskoro tri, ubrzo slijede igrice za PC i Sony Play Station, biti će tu i pidžame, podmetači za čaše, posteljina, TV serija u bezbroj nastavaka, desktop teme i što sve ne.
    »Matrix« je priča o matrici, o softweru koji vješto simulira stvarnost ljudskoj rasi, koja je, samo, sjećate se, baterija, za dobijanje energije vještački stvorenoj inteligenciji. Epohalno!
    Originalni »Matrix« se pojavio kad i Internet i kada je cyberspace postao termin pop-kulture i ta slučajna, ili ne, koincidencija je imala itekako ogroman utjecaj na neviđenu posjetu kinima. O tom se fimu pisalo i pričalo, dobitnik je prestižnih Oskara.
    »Matrix« je bio ne samo film, već manifest, nešto što je definiralo i oživjelo duh našeg vremena. »Matrix« je novoj generaciji pomogao shvatiti tko su: generacija kompjutora i cyber svijeta, otuđena i osuđena na osamu i jedino mjesto gdje mogu (i žele) nesmetano komunicirati jeste upravo cyberspace. »Matrix« je remek djelo i veliki film koji je uspio vješto isplesti SF, filozofiju, kung fu, stripovski izgled i dinamiku video igrica. »Matrix«, još uvijek govorimo o originalnom filmu, je stajao rame uz rame s ostalim remek djelima SF-a: »Blade Runner« i »Odiseja 2001«.
    A onda je netko nekad i negdje donio suicidnu odluku da se naprave nastavci, od čega se filmofili i poštovaoci filmske umjetnosti užasavaju. Nastavak »Matrixa«, »Matrix: Reloaded« je samo bijedni, prizemni nastavak. I ništa više. Snimljen je tijekom 2001. i 2002. godine u Australiji, i o tome se malo znalo. Scenario i režiju potpisuju braća Larry i Andy Wachowski, a svoje uloge reprizirali su Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss i Hugo Weaving. Ovog potonjeg možemo, kao Agenta Smitha, vidjeti u nekoliko stotina replika.
    O čemu se zapravo radi u nastavku? Neo, Trinity i Morpheus nastavljaju voditi pobunu protiv vojske strojeva, oslobađajući svoje izvanredne sposobnosti i oružje protiv sustavnih snaga represije i eksploatacije. Tijekom njihove misije spašavanja ljudske vrste od izumiranja, dobijaju bolji uvid u unutrašnjost Matrixa i u Neovu centralnu ulogu u sudbini čovječanstva. Pobunjenici imaju 72 sata dok strojevi ne otkriju Zion i unište njegove stanovnike. Tijekom tog vremena Neo mora odlučiti i kako spasiti Trinity od mračne sudbine koju vidi u snovima. Dakle, oni nastavljaju voditi pobunu, kao što su to činili i u prvom dijelu. Repriziraju svoje nevjerojatne vještine, s tim što sad Neo, baš kao i Supermen umije letjeti. Ali to nije jedina krađa. I centralna scena kada kamioni jure Trinity je već viđena i to prije 12 godina u filmu »Terminator 2«. Ukratko, a zlobno – priča drugog Matrixa je viđena, na momente pozajmljena (mada fanovi viču da je to postmoderna i da su to »citati«) iz drugih filmova, tu je i neka Plemenska skupština, baš kao u »Star Treku«, tu je i Vidovita Zorka, a kad smo već na estradi, recimo i to da je Monica Bellucci umetnuta u nastavak isto kao nekad Lepa Brena u nastavak filma »Tesna koža«. Radi dekoltea.
    Na samom kraju, kad se već pogube nervi i kad se publika počinje meškoljiti u foteljama, kad priča postaje isuviše dosadna i bespotrebna, Neo sklapa kapke, a na ekranu se, kao na nekoj sapunici, pojavljuje sramno: »završit će se«.
    Za sve ljubitelje nastavaka, lijepa vijest je da će se treći, i navodno posljednji, dio prikazivati krajem godine. Za ljubitelje »Matrixa« ostaje gorak ukus prevare; bolje da smo izabrali plavu pilulu i zaspali.

Boris Cupać

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika